Prenešeno u potpunosti s Radio Novi Marof - vijest od 21.3.2013 (uz dozvolu ;) :

Karting je počeo voziti s 3,5 godine, a stručnjaci bi rekli „u pravo vrijeme“. Iako za sada stručnjake nitko ništa ne pita, Fran obožava gotovo sve što ima kotače, kao i većina klinaca u toj dobi. Odlazio je s tatom Krešom na stazu Rauš i gledao kako drugi voze te jurilice. Probao je i on, a nakon jedne vožnje kartingom u Zgrebu, odluka je pala- kupuje se karting. Ustvari, odluku je donio tata Krešo, jer zato, dobrim dijelom, i postoje očevi.

Nakon toga, Frana su učlanili u AKK „Podravina“ u Koprivnici i kao njihov član prošle je godine počeo voziti utrke. Debitirao je u lipnju, upravo na karting stazi Rauš, i to u klasi Limač 50, u kojoj voze djeca starosti od 5 do 9 godina. Brončana medalja zasjala je oko vrata, roditeljima je zasjala suza u oku i tako to obično ide. Nanizalo se u prošloj sezoni još 14 utrka u Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji, a rezultatima su bili svi zadovoljni.
Ove godine, točnije prošli vikend, jurcanje je ponovo krenulo i prva utrka u Kupu Slovenije vožena je u Jesolu (Italija), a osvojeno peto mjesto u konkurenciji devet vozača je vrlo dobro, uzme li se u obzor da su svi dječaci stariji od Frana bar dvije godine.
Osim u Kupu Slovenije, u planu je natjecanje u domaćem prvenstvu, što znači još petnaestak utrka, a sljedeća je na redu krajem ožujka, također u Italiji.
Kada se govori o troškovima, onda to u najslabijoj kategoriji ukupno iznosi oko tri tisuće kuna po utrci, a to podrazumijeva troškove puta, treninga, spavanja i hrane. Takav odgovor dobivam od mame Mirjane kojoj baš i nije drago sve ovo što se dešava oko kartinga, a većinu prošlogodišnjih utrka nije odgledala, jer je nervozno šetala po parkingu. Takve su mame, nekad preosjetljive, ali uvijek brižne.
Tata Krešo brine se o ispravnosti kartinga, ima ulogu trenera, savjetnika, psihologa,financijera i fizikalca, jer takav je to sport koji zahtijeva gotovo sve u jednoj osobi.
I u sestri Sari, koja ide u šesti razred, Fran ima podršku i njezinu zapovijed koja glasi: Da nisi slučajno došao na cilj zadnji !
Fran Kranjac ozbiljan je momak koji ima pet godina, redovno pohađa vrtić u Novom Marofu, ima određeni manjak prednjih zubiju, što je specifično kod svih koji voze karting u tim godinama, ili možda nije. Višak energije također je zamjetan. Nakon napornih obaveza u vrtiću, u popodnevnim satima možete ga sresti kako testira granice izdržljivosti svog električnog džipa, a kad padne mrak zauzima mjesto pred televizorom i na redu je PlayStation . Ne bi vjerovali, ali utrke su mu najdraže.